Matthias Weischer: BANKETT

Installation Views
Press release

Met trots kondigt GRIMM de tweede solo- tentoonstelling bij de galerie aan van de gerenommeerde Duitse schilder Matthias Weischer. Matthias Weischer (DE, 1973) zal zes nieuwe schilderijen laten zien in onze galerieruimte op de Keizersgracht 241. De tentoonstelling is te bezoeken van 9 juni tot 16 juli 2017.

“Hoe langer je kijkt naar een schilderij van Weischer, hoe minder je zeker lijkt te weten.”

– Cees Nooteboom

De schilderijen van Matthias Weischer balanceren op het snijvlak van realiteit en verbeelding. Eeuwenoude schilderkunstige thema’s als het interieur als het landschap vormen centrale motieven in zijn oeuvre. Weischer is geïnteresseerd in het historische perspectief van de schilderkunst; zowel het medium zelf als in het systeem van representatie.

Van groot belang voor zijn werk is Weischer’s onderzoek naar het afbeelden van de driedimensionale ruimte. Hij negeert daarbij grotendeels de wetten van het centraal perspectief: op een collageachtige manier voegt hij verschillende beeldfragmenten samen zoals behangmotieven, mozaïekvloeren, vensters, meubels of losse bakstenen. Weischer’s bijzondere schildertechniek speelt daarbij een onderscheidende rol. Als een metselaar bouwt hij met verf zijn voorstellingen laag voor laag op; hij construeert de voorstelling letterlijk op het doek.

De gelaagdheid van het werk van Weischer reflecteert een voortdurende zoektocht naar leegte én substantie. Weischer’s interesse in het proces achter het opbouwen van een compositie en het zoeken naar de balans tussen chaos en en harmonie, plaatst zijn werk op de kruising van werkelijkheid en illusie.