Cobra Kunstprijs 2021 voor Guido van der Werve

Guido van der Werve is de winnaar van de Cobra Kunstprijs Amstelveen 2021. De keuze van de jury, bestaande uit Sjarel Ex, Roos Gortzak en Melchior Jaspers, was unaniem.

 

De jury kent de Cobra Kunstprijs toe aan Van der Werve vanwege zijn eigenzinnig ontwikkelde oeuvre. In de werken van Guido van der Werve staan experiment, interdisciplinariteit en radicaliteit centraal. Dit zijn kenmerken die hij deelt met de kunstenaars van de Cobra-beweging. Van der Werve zocht in zijn werk altijd al bewust naar uitputting, volharding en uithoudingsvermogen. In 2016 had hij een zwaar ongeluk. Hij moest zichzelf op zijn 39ste opnieuw leren kennen: een uitputtend proces waarbij hij zelf al zijn kracht, volharding en uithoudingsvermogen nodig had om weer op de been te komen. Daarover maakt Van der Werve momenteel nieuw werk.

De jury meent dat Guido van der Werve de Cobra Kunstprijs voor een mid-career kunstenaar meer dan verdient. “Zijn werken zijn uitermate fascinerend, vervreemdend en roepen vaak een unheimisch gevoel op. Veel van zijn films hebben aan de ene kant iets spectaculairs, groots en meeslepends en aan de andere kant iets heel gevoeligs en fijns. Van der Werve combineert en verbindt op een totaal eigenzinnige manier muziek, het menselijk lichaam, geschiedenis, performance, esthetiek, absurditeit en cinematografie met elkaar. Dat Van der Werve al deze facetten bij elkaar weet te brengen maakt hem tot een groot en belangrijk kunstenaar.”

Begin 2022 opent in Eye Filmmuseum Amsterdam een grote tentoonstelling over Van der Werve. 

November 12, 2021