Arqueología emocional II

11 maart – 15 april 2017
Frans Halsstraat 26
Amsterdam

Opening: besloten

Met trots kondigt GRIMM Arqueología emocional (Gevoelsmatige Archeologie) II aan, van Miguel Ybáñez. Het is de derde solo tentoonstelling van Ybanez bij de galerie en zal te zien zijn bij GRIMM Frans Halsstraat.

Ybáñez presenteert sculpturen, beschilderde boeken, wandreliëfs, olieverfschilderijen, en een nieuwe serie astekeningen. In de traditie van Art Brut en Arte Povera creëert Ybáñez zijn reliefs en sculpturen uit karton, metaal en gips en allerlei gevonden materialen. Verenigd in witte verf, krijgen de objecten een tijdloze, etherische uitstraling. Ybáñez’ streeft, net als deze stromingen uit de jaren ’50 van de vorige eeuw, ernaar de tweedeling tussen natuur en cultuur, heden en verleden, ‘hoge’ en ‘lage’ kunst te ontstijgen.
Opgehangen objecten doen denken aan geabstraheerde en uitvergrote keukenapparatuur; een tafel is ‘gedekt’ met sculpturen die veel weg hebben van borden, bestek en rechauds. Met een knipoog illustreert de kunstenaar hier de menselijke interactie aan een dinertafel, waarbij de keuken optreedt als metafoor voor het atelier en vice versa.

De serie ‘astekeningen’, waarin de as symbool staat voor de eindeloze cyclus van leven en dood, verbinden de verschillende werken in de tentoonstelling; gehangen in een lange reeks illustreren ze Ybáñez’ manier van werken als een stream of consciousness . Volgens Ybáñez kan de kosmos bezien worden als het ultieme stilleven; een stilleven van stof, energie, materiaal en beweging, die zich iedere keer herschikt. De belangrijkste drijfveer achter Ybáñez werk, en volgens hem de enige ware taak en essentie van kunst, is het tot uitdrukking brengen van universele emoties, die zich voltrekken in een extra-dimensionale ruimte. Het is een taal zonder woorden; een ritueel door middel waarvan culturen door de tijd heen boodschappen kunnen doorgeven aan de volgende generatie en daarmee een overwinning op de dood.

Gevoelsmatige Archeologie II is het vervolg op de solotentoonstelling van Ybáñez bij GRIMM in 2012. Het begrip archeologie uit de titel kan hier op meerdere manieren worden geïnterpreteerd: het verwijst naar elementen en energie van een cultuur die kan voortleven in een andere. Ook verwijst de titel naar de introspectie van de kunstenaar en de naar binnen gekeerde afgraving van de diepste, primitieve emoties om tot deze werken te komen.

Miguel Ybáñez (Madrid, 1946) woont en werkt in Amsterdam en Ampurdan, in Spanje. Zijn werk is in verschillende internationale galeries en musea over de hele wereld tentoongesteld, zoals het Museo Nacional de Bellas Artes (Rio de Janeiro) en het Museo Español de Arte Contemporaneo (Madrid).

Voor meer informatie: press@grimmgallery.com